יועצת שינה | מדריכת הורים
סיגל פולר
מתי עוברים למיטת מעבר?
הקטנצ'יק מתקרב לגיל שנתיים ומתחיל להיות עצמאי ואתם מתחילים להרהר מתי מגיע הזמן להעביר אותו למיטה של גדולים. ריכזתי את הסימנים שמראים על מוכנות למעבר וטיפים איך לצלוח את המעבר בצורה מהירה וטובה לכל הצדדים.
התזמון המתאים למעבר למיטה של גדולים הוא קודם כל כשיש חשש לבטיחות הילד. אכן זה קורה בדרך כלל סביב גיל שנתיים וסימנים יכולים להיות ילד שמנסה לטפס ממיטת התינוק ולזנק החוצה או שאתם רואים שמבחינת הגובה ומדד השובבות זה עניין של זמן עד שהוא יזנק החוצה.
יש הרבה משפחות ש"תופסות טרמפ" על אירוע נוסף כדי לעשות את המעבר למיטה פתוחה. לדוגמא מעבר דירה או שיפוץ, במקרה כזה יש לבדוק ספציפית את התנאים, אתם מכירים את הילד שלכם הכי טוב ויודעים איך הוא מתמודד עם שינויים בדרך כלל. האם הוא סתגלתן או שנדרש ממנו זמן להסתגל לכל דבר חדש. שני שינויים גדולים בו זמנית יכולים להיות קשים לעיכול עבור ילד הרגיש לשינויים ובמקרה כזה הייתי ממליצה לחכות, לתת למעבר הדירה לחלוף ולהשאיר אותו עם המיטה אליה הוא רגיל ולאחר שהתרגל לבית ולחדר החדש שלו ניתן להעביר למיטה של גדולים.
מקרה נוסף בו אני נתקלת, הורים המצפים לתינוק חדש שיצטרף למשפחה בקרוב ורוצים להעביר את הגדול כדי לפנות את מיטת התינוק. במקרה כזה, צריך להקפיד לתת מספיק זמן לילד הגדול להסתגל למיטה החדשה ולמעבר לפני שהתינוק החדש מגיע הביתה. ישנם מספיק אתגרים וקשיים הנלווים להולדת ילד חדש ולהעמיס גם את המעבר למיטה חדשה באותו זמן עלול להיות קשה מידי עבור הילד. לכן, אם אתם בוחרים לעשות זאת לפני הולדת התינוק, תנו לו מספיק זמן להתמודד עם השינוי (כחודשיים), במידה והלידה קרובה יותר, תנו לו להסתגל קודם לסטטוס של אח גדול ולשינוי במשפחה ולאחר מכן תעבירו אותו למיטת מעבר. התינוק הקטן לרוב ישן בעריסה בהתחלה אז ניתן להמתין עם המעבר ולעשות זאת בצורה הדרגתית עבור הגדול.
אני ממליצה בחום לעשות את המעבר למיטה פתוחה עם ילד בעל הרגלי שינה טובים ומבוססים. הכוונה היא לילד שנרדם לבד (באופן עצמאי) וישן לאורך כל הלילה ללא תלות בכלום. לילד כזה יהיה קל יותר להסתגל לשינוי וגם אם יהיה קושי הוא יהיה נקודתי ויחלוף מהר.
אם אין לילדכם הרגלי שינה טובים זה הזמן להתחיל ללמד אותו, אחרת המעבר למיטה של הגדולים יגרור אחריו רגרסיה ארוכה ממנה יהיה לכם קשה יותר לצאת.
אם לא הצלחתם ללמד אותו בעצמכם, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר.
לאיזה מיטה עוברים? מעבר או נוער? מאוד תלוי בכם אבל אני, באופן אישי, ממליצה שלא לדלג על מיטת מעבר. הגודל שלה פחות מאיים על הילד, הוא ירגיש בה בטוח ומוגן יותר. המיטה לא מאוד יקרה סך הכל והיא תשמש אתכם לשנתיים שלוש וכנראה לילדים נוספים.
אם בחרתם לעבור למיטת נוער, נסו להקטין את שטחה כדי לתת לילד תחושת בטחון ועיטוף, אפשר לתחום את המסגרת עם נחשוש.
אם אתם פה אני כנראה לא צריכה לספר לכם שלילד בגיל שנתיים חשובה מאוד תחושת המסוגלות והעצמאות ולכן חשוב לשתף אותו ולהכין אותו למעבר. דברו איתו מראש, ספרו לו שהלילה הוא יישן במיטה של גדולים, העבירו את המסר שאתם סומכים עליו וזהו צעד גדול לעצמאות.
ניתן לתת לילד לבחור בובה או חפץ (בטיחותי) אהוב שאותו ייקח איתו למיטה החדשה, לעזור להורה להרכיב את המיטה, לתת לו לבחור מצעים עם דמות אהובה, לקשט את המיטה עם סרטים או בלונים וכל דבר שיהפוך את המעבר לחגיגה.
ילדים בכל הגילאים ובטח ובטח סביב גיל שנתיים מאוד אוהבים לבחון את הגבולות. מעבר מיטה זהו מצב חדש ולא מוכר עבורם ומעצם כך יעלה בהם הצורך לבדוק אתכם. הציבו את הגבולות מראש, גם ביניכם לבין עצמכם וגם מול הילד- מה מותר ומה אסור ומה אתם מצפים ממנו. חשוב שיהיה מסר ברור ועקבי כדי למנוע מצבים של ירידה חוזרת ונשנית מן המיטה.
אם הילד יצא מהמיטה, החזירו אותו לשם ללא אינטראקציה מיותרת. הוא רוצה לבדוק מה קורה במקרה כזה ואיך שתגיבו יכתיב את המשך התנהגותו. אם תתנו לו לפתוח בשיחה או תנסו דברים חדשים (כדוגמת כניסה למיטה שלכם), הילד יבין שזהו גבול שלא מוגדר באופן ברור וינצל זאת. אם הוא יצא מהחדר, הרימו אותו, גשו להניח במיטה וצאו מהחדר, סביר להניח שזה יקרה מספר פעמים, אבל אם תהיו אחידים ביניכם, עקביים בפעולה שאתם עושים ובטוחים בעצמכם, בדיקת הגבולות תסתיים מהר.
לפני המעבר למיטה חשוב שאתם, כהורים, תהיו שלמים איתו. תאזרו בסבלנות ואורח רוח. הגיעו למעבר בגישה חיובית ובוטחת בילד. אל תשכחו שאיך שאתם מתנהלים משדר לילד איך עליו להתנהג ולהתמודד.
המון בהצלחה, אשמח לעזור בכל שאלה