איך להתמודד עם יציאה משגרה? | סיגל פולר ייעוץ שינה בשיטת 'לילה טוב'
top of page

איך מתמודדים עם יציאה משגרה?

שגרה היא דבר טוב וחשוב עבור הקטנים שלנו, תינוקות וילדים מאוד אוהבים שגרה. הם מגיבים אליה טוב ופשוט מתמודדים בצורה קלה יותר עם היום כאשר הם יודעים מה הולך לקרות בכל רגע. אך עם זאת, כולנו חווים יציאות מהשגרה (ימי שישי, חגים, נסיעות וכמובן חופשת הקיץ), ימים בהם אין שגרה ברורה, סדר היום משתבש, הולכים לישון מאוחר יותר והילדים מאבדים כיוון. זה מובן לחלוטין ואפילו חשוב כדי שהילדים ידעו להתמודד עם מצבים שאינם השגרה הרגילה שלהם.  
אז קבלו ממני באהבה כמה טיפים להתמודד עם היציאות משגרה, לשמור על הרגלי השינה כמה שאפשר ובעיקר איך להחזיר את המצב לקדמותו כשחוזרים לסדר הרגיל.

נתחיל בחריגה הקטנה, סופי שבוע. לרוב ארוחת שישי בערב לא תשפיע לרעה על הרגלי השינה של הילדים. נסו לתת להם את האופציה לשנת צהריים טובה בבית או למנוחה עבור ילדים גדולים יותר וכך הם יצליחו להחזיק מעמד לאורך הארוחה.
אם אתם מתארחים אצל משפחה או מטיילים בשבת, עבור ילדים קטנים שעדיין ישנים צהריים, נסו לאפשר להם את האופציה לישון (אוטו, עגלה, מנשא) כדי להקל עליהם ועליכם בהמשך היום.
ישנם ילדים שמתמודדים פחות טוב עם יציאות משגרה, זה בסדר לצמצם את היציאות האלה בכדי להקל עליהם, אבל אל תימנעו מכך לחלוטין, בסופו של דבר הילד יסתגל לכך.

ערבי חג, אצלנו ביהדות לא חסר מהם, הם ארוכים מאוד ולרוב מסתיימים הרבה אחרי השעה בה הילדים רגילים ללכת לישון. ילדים עם הרגלי שינה בריאים בדרך כלל הולכים לישון בין 18:30-20:00 וקשה להם מאוד להחזיק מעמד בארוחת חג מייגעת עד שעה ארוכה. למשפחות עם ילדים בגילאי שנתיים ומטה אני ממליצה, אם מתאפשר, להישאר לישון בבית המארח ולהשכיב את הקטנים לישון לפני שמתחילה ארוחת החג. סביר להניח שתקבלו קצת פרצופים מהדודים והסבתות, אבל אם הילדים ישארו ערים תצטרכו להתמודד עם בכי, תסכול ושעמום, עשו את השיקול מה עדיף לכם. כדאי להביא איתכם חפצים מוכרים לילדים מהבית, פיג'מה אהובה, שמיכה, חפץ מעבר אם יש וכד'. היו סבלניים וקבלו בהבנה את העובדה שיקח לילד יותר זמן מהרגיל להירדם, הוא לא בבית ובמיטה שלו. זה בסדר אם יירדם בצורה אחרת מזו בה רגיל בבית, מה שחשוב הוא שיצליח להיכנס לשינה. כשתגיעו הביתה, תחזרו למסלול.
במידה ולא מסתדר לישון בבית בו מתקיימת הארוחה, מצאו פינה שקטה ונסו להרדים את הילד בעגלה, סביר להניח שלא תהיה התעוררות משמעותית במעבר לאוטו וגם אם כן, בד"כ יירדם מאוד מהר חזרה.

אם התקבלה החלטה להשאיר את הילדים ערים לאורך הארוחה, נסו לארגן את היום כך שהם יוכלו לישון שנת צהריים מאוחרת באותו יום. דאגו מראש להביא איתכם תעסוקה לילדים למהלך הארוחה, כדי להפיג את השעמום.

בחופשים ארוכים, בהם מטיילים הרבה מחוץ לבית, ישנים באוהלים, מלון ואצל סבא וסבתא תזרמו יותר עם הילדים, אל תיצמדו לשגרה המוכרת מהבית, תהנו ותשחררו את המושכות (מעט ;-) ). אפשר לוותר על טקס השינה המוכר לילדים מהבית ולהירדם באופן קצת שונה. אני ממליצה עדיין לשים לב לסימני העייפות ולנסות שלא להגיע לעייפות יתר, שרק תגרום להירדמות ארוכה יותר ויקיצות במהלך הלילה.


כמה ימים לפני סיום החופש, כדאי להתחיל ולהנהיג סדר יום ושגרה בבית. דברו עם הילדים והכינו אותם שהם עתידים לחזור למסגרות בקרוב, סכמו את החופש, את הזמן בו נהניתם כמשפחה ומה היה להם הכי כיף. התחילו להחזיר את שעת ההשכבה לזו הרגילה בביתכם כך יוכלו לחזור לשגרה בקלות ובמהרה.

bottom of page